°C 15

Proslavljen Dan općine Pisarovina

12.11.2019.

Redakcija

Slavilo se u Pisarovini. Općina je proslavila svoj dan i blagdan svoga zaštitnika, sv. Martina. Tom prigodom, uz svečanu sjednicu Općinskoga vijeća, na novoimenovanu Trgu hrvatskih velikana, u središtu Pisarovine, otkrivena su spomen poprsja trojice velikana - Ante Starčevića, Stjepana Radića i Franje Tuđmana. Spomen poprsja su djelo kiparice Emilije Karlavaris.

-Biste velikana novije hrvatske povijesti od sada ukrašavaju naš centralni trg na koji je tijekom Domovinskoga rata palo stotine projektila i od koji je na području naše općine život izgubilo 16 branitelja-, rekao je općinski načelnik Tomo Kovačić. Govoreći o vremenu od osnutka općine (prije 26 godina; op.a.) do danas rekao je da je područje Pisarovine doživjelo preporod.

-Znatno smo poboljšali kvalitetu života i stvorili uvjete ne samo za ostanak, već i mogućnost dolaska novoga stanovništva na naše područje-, rekao je načelnik, zahvalivši pritom vodstvu Županije na doprinosu u razvoju ovoga kraja.

-Velika hvala i svim poduzetnicima koji u našoj gospodarskoj zoni zapošljavaju preko 400 radnika, kao i onima koji su u pripremi dokumentacije za gradnju proizvodnih pogona-, rekao je Kovačić.

U ime župana, svečanosti u Pisarovini prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Naglasio je odličnu suradnju Županije i Općine, rekavši da sve općine u županiji, bez obzira na veličinu i gospodarsku snagu, imaju jednaki status kod podjele sredstava.

-Zagrebačka županija je lider u RH po ulaganjima u školstvo, poduzetništvo, poljoprivredu... Na primjeru Zagrebačke županije pokazuje se najbolji model ravnomjernog razvoja u Hrvatskoj-, rekao je Kraljičković, dodavši da „svi zajedno moramo biti odlučniji u promjenama prema prirodnim resursima - vodi, zemlji i šumama".

-U Županiji imamo tvrtke koje imaju znanstveni i stručni potencijal i ugled u svijetu (Ireks Aromu, BC Institut, Hrvatski šumarski institut) i mogu nam pripomoći da budemo bolji, da promijenimo smjerove razvoja na našim ruralnim područjima-, istaknuo je Kraljičković, dodavši da Županija poljoprivrednim proizvođačima pripomaže i razvojem Distributivnog centra za voće i povrće, koji će uskoro, u trećoj fazi svoga razvoja, biti u mogućnosti prerađivati voće, posebno jagodičasto.

U ime gradonačelnika i općinskih načelnika prisutnima se obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Miroslav Tuđman, a u ime Predsjednice RH njezin savjetnik Vladimir Lončarević.

Za svečanosti su, uz ostalo, uručena i javna priznanja. Zahvalnice su primili Janko Golubić i Ivan Jakovljević, a općinska priznanja Daliborka Turk, Željko Gašparić i dobrovoljna vatrogasna društva Gradec Pokupski i Selsko Brdo. 

U sklopu proslave Dana općine, Dan otvorenih vrata organizirala je novootvorena Craft pivovara "Varionica". Smještena u Poduzetničkoj zoni Pisarovine, u njezinu gradnju i opremanje uloženo je 12,5 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno bespovratnih 4,8 milijuna.

Galerija slika

Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina Proslavljen Dan općine Pisarovina