Novosti Sport Događanja

Raspad vladajuće koalicije u županijskoj Skupštini: Kožić komentirao ostavku Martine Glasnović

01.03.2024. / Ivana Ćurić

Martina Glasnović više nije na čelu Županijske skupštine Zagrebačke županije, svoju ostavku je podnijela prije dva dana čime je narušena vladajuća većina u Skupštini. O njenoj ostavci priopćenjem za medije 28. veljače oglasili su se iz HSS-a Zagrebačke županije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Zbog privatiziranja ovlasti i nadležnosti Županijske skupštine Zagrebačke županije, te tako stavljanja funkcije predstavničkog tijela i njegovih članova i članica, neovisno jesu li isti trenutno u poziciji ili opoziciji, isključivo u funkciju osobnih afiniteta i želja župana Stjepana Kožića, a ne stvarnih nadležnosti i zakonom i općim aktima propisanog načina rada, dana 28. veljače 2024. godine Martina Glasnović dala je ostavku na dužnost predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije te Klub vijećnika HSS-a nije više dio većine u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Unatoč tome što je Županijska skupština Zagrebačke županije donijela Proračun za 2024. godinu još 27. studenog 2023. godine, prva u Republici Hrvatskoj, izvršna vlast, tj. župan Stjepan Kožić ne pokazuje političku volju da se pravovremeno krene s realizacijom dijela programa i projekata planiranih Proračunom za 2024. godinu kao i javnih poziva i natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga (dobrovoljno vatrogastvo, braniteljske i druge udruge) iako za to postoje svi preduvjeti.

HSS Zagrebačke županije kao i predsjednica Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović ne prihvaća pritiske i ne boji se prijetnji, ne podržava podcjenjivanje članova i članice Županijske skupštine koji su izabrani predstavnici građana te odbija sudjelovati u namjeri da predstavničko tijelo bude „smokvin list“ izvršnoj vlasti za stavljanje na dnevni red sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije točaka dnevnog reda čiji dokumenti nisu u skladu sa Statuom, Poslovnikom o radu Županijske skupštine Zagrebačke županije i drugim županijskim aktima ili onih dokumenata koji nisu u njenoj nadležnosti.

HSS-a je stranka koja unatoč burnim vremenima postoji i djeluje već 120 godina. S dobrom vjerom HSS je kroz rad u Županijskoj skupštini dao doprinos u kreiranju i donošenju kvalitetnih programa i projekata u Proračunu Zagrebačke županije za 2024. godine. Na izvršnoj vlasti je da realizira te programe i projekte, a ne da „taktizira“ iz samo njoj znanih interesa.

 

Župan Kožić: Okrenula je leđa dogovorenim projektima i programima

O ostavci predsjednice Skupštine Zagrebačke županije Martine Glasnović priopćenjem za medije oglasio se danas i župan Stjepan Kožić (NLSK) u kojem optužuje donedavnu predsjednicu skupštine za "okretanje leđima dogovorenim projektima i programima". Priopćenje župana Kožića donosimo u nastavku:

"Bez da je osobno dala obrazloženje, Martina Glasnović (HSS) podnijela je ostavku na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije. U izbornoj smo godini pa stoga ne čudi što političke opcije užurbano traže što bolje mjesto u političkoj areni. No, svoje mjesto treba izboriti djelima, a nipošto ne podmetanjima, neistinama, izvrtanjem teza.

Ovotjedno priopćenje HSS-a, u kojemu se pokušava opravdati ostavka dosadašnje predsjednice Županijske skupštine, klasičan je primjer političke manipulacije! U priopćenju se navodi da župan Zagrebačke županije ne želi raspisati javni poziv za financiranje projekata vatrogasaca, branitelja i udruga civilnoga društva. No, činjenica jest da predsjednica Županijske skupštine nije željela na dnevni red predstojeće sjednice Skupštine uvrstiti županov prijedlog Pravilnika o financiranju udruga, usklađen s preporukama Državne revizije i Službe za unutarnju reviziju Zagrebačke županije. Na prijedlogu novoga Pravilnika radilo je 11 osoba!

Poštujući proceduru, želja je bila nakon sjednice Skupštine raspisati javni poziv za financiranje projekata i programa udruga, usklađen s preporukama revizije. Nažalost, neuvrštavanjem prijedloga Pravilnika na dnevni red sjednice Skupštine, raspisivanje javnoga poziva onemogućila je upravo gospođa Martina Glasnović (HSS). Valja naglasiti da su početkom godine održani sastanci Savjeta za zdravlje i Savjeta za socijalnu skrb Zagrebačke županije na kojima je jasno rečeno da će javni pozivi biti raspisani nešto kasnije nego proteklih godina, upravo zbog izmjene Pravilnika i procedure koju treba ispoštovati! Zakonsku proceduru sada je 'zakočila' upravo Martina Glasnović (HSS), pa nakon toga dala ostavku na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije. Izvršna vlast i osobno župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (SKNL) nikada nisu predlagali niti zahtijevali da se na dnevni red Skupštine stave dokumenti koji nisu u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Županijske skupštine.

Koji su onda stvarni motivi ostavke Martine Glasnović (HSS) na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije? Isključivo zasnovani na želji predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da sebi osigura što bolje mjesto na izbornoj listi za još jedan mandat u Hrvatskom saboru. U političkim krugovima 'kruži priča' da predsjednik HSS-a, vrlo glasan na nedavnom prosvjedu na Markovu trgu, ima politički dogovor s SDP-om za mjesto na listi koje bi mu donijelo još jedan saborski mandat, ali uz uvjet da Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije ne smije programski surađivati s većinom u Skupštini Zagrebačke županije, koju čine HDZ i stranka SKNL. Nakon lokalnih izbora 2021. i formiranja Skupštine Zagrebačke županije korektno smo programski surađivali s dosadašnjom predsjednicom Županijske skupštine, a koja je sada, iz sebičnih interesa predsjednika njezine stranke, naglo okrenula leđa dogovorenim projektima i programima! Možda se i ona vidi na listi lijeve opcije za ulazak u Hrvatski sabor!

Stranka Stjepan Kožić - Nezavisna lista, župan Zagrebačke županije, vijećnici i članovi SKNL-a koji obnašaju razne dužnosti nastavit će, bez ikakva taktiziranja, provoditi programske odrednice SKNL-a i proračunom Zagrebačke županije za 2024. prihvaćene projekte i programe."

Podijeli