
Slane koštice OPG-a Polančec iz Obrezine osvajaju nepca
Jesen donosi i berbu plodova koje njegujemo cijelo proljeće i ljeto. Berba buča gotova je u Obrezini kod braće Polančec. Siniša i Miljenko prije 13 godina odlučili su se na sadnju buča. Prve dvije godine radili su kao kooperanti da bi 2014. godine odlučili samostalno, u sklopu svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nastaviti uzgoj ove poljoprivredne kulture.
Uz primarni posao, uzgoj buče zamišljan je kao dodatan izvor zarade. Željeli su uzgajati kulturu oko koje nema previše posla, no jako su se prevarili, iskreno i sa smijehom priznaje Siniša i dodaje da bez pomoći cijele obitelji ne bi uspjeli. Na ukupno 12 hektara površine sade buče golice za preradu. Imaju svojih šest hektara, a ostalih šest je u najmu.
-Od njih radimo brašno, slane i neslane koštice te toplo prešano bučino ulje. Usmjereni smo na kvalitetu, ne na količinu. Sve svoje proizvode prodamo na kućnome pragu. Radimo po 50 litara ulja, kada potrošimo tu količinu onda ponovno nosimo koštice u uljaru kako bi nam ulje stalno bilo svježe – priznaje Siniša.
Sadnja buča počinje u proljeće za što imaju svu potrebnu mehanizaciju, nedostaje mehanizacija za berbu.
-Vjerujem da ćemo i taj dio riješiti u narednom periodu. Iako veliku većinu prodamo na kućnome pragu, Grad Velika Gorica nam pomaže s promocijom na sajmu „Petek na Gorice” gdje su nas građani prepoznali – dodaje.
Uzgoj buče je zahtjevan jer ne podnosi korištenje nikakvih pesticida.
-Mi nakon sadnje koštica ne koristimo nikakve pesticide i jako se borimo s korovom, posebice ambrozijom koja je najrasprostranjenija, međutim svojim kupcima nudimo dobar i kvalitetan proizvod. Iako se baziramo na bučino ulje ipak su nam najprodavaniji proizvod slane koštice. Jako puno ljudi kupuje, čak neki kafići svojim gostima nude naše slane koštice umjesto klasičnih grickalica – govori Siniša.
Kako bi dobili kvalitetno bučino ulje svoje koštice već godinama voze u uljaru u Hrašće. Unatoč tome što je bučino ulje izrazito zdravo i bogato vitaminima i mineralima, mnogi ga još uvijek isključivo koriste u grah salati.
-Ulje je toliko dobro da se može koristiti u sve salate. Naučio sam to i svoje kupce. Jako dobro ide na tvrdi sir, a odličan je uz sladoled od vanilije.
Hladno prešano ulje rade po narudžbi jer je za litru hladno prešanog ulja potrebno osam kilograma koštica, dok je za toplo prešano dovoljno dva i pol kilograma. Toplo prešano bučino ulje proizvodi se pažljivim postupkom prerade sjemenki bundeve, koristeći kontroliranu toplinu kako bi se izdvojila ulja iz sjemenki. Od koštica se radi i brašno.
-Bučino brašno je bez glutena, za kruh i peciva koristi se 30 posto, a proizvod bude atraktivne zelene boje. Restoran „Ježeva kućica“ u Maksimiru koristi naše brašno od kojeg rade kruh i peciva – zadovoljno govori Siniša.
Kao i ostale poljoprivredne kulture i uzgoj buča ovisi o vremenskim prilikama. Ova je godina bila loša zbog suše.
-Ovo nam je godina po prinosu najgora do sada. Ako ne spadate u velike poljoprivrednike i nemate navodnjavanje onda je to problem. Međutim, to je velika investicija i još nismo na toj razini da bismo investirali u navodnjavanje – priznaje Siniša.
Što ne znači da u budućnosti neće. Iako im uzgoj buče nije primaran posao, nisu željeli da zemlja ostane zapuštena. Posao je zahtjevan, ali donosi radost, dodatan prihod i zdrav proizvod.
(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Dan beatifikacije kardinala Stepinca, Krašić će posjetiti i izbornik Dalić

Slane koštice OPG-a Polančec iz Obrezine osvajaju nepca

Izazovi i uspjesi za očuvanje identiteta: Salih Huremović o vođenju bošnjačke zajednice u Zagrebačkoj županiji

Počela gradnja dječjeg vrtića u Krašiću, bit će mjesta za šezdesetak mališana s područja Krašića i Žumberka

Mještani Cvetkovića održali mirni prosvjed zbog zatvorenog nadvožnjaka

Zagrebačka županija osigurala gradnju atletske staze u Jastrebarskom
