°C 6

"Sličice iz života jaskanske škole" za 240 godina školstva u Jastrebarskom

03.12.2020.

Maja Peranić

Prije točno 240 godina tadašnji mali Jaskanci po prvi su puta krenuli u školske klupe čime je zapravo obilježen početak organiziranog školstva u našem gradu. Tim povodom ove je jeseni svjetlo dana ugledala knjiga pod nazivom "Sličice iz života jaskanske škole" autora profesora Maria Samarina.

Kako su istaknuli iz škole, upravo se profesor Samarin pobrinuo da ova velika obljetnica ne prođe neopaženo, jer zbog situacije s pandemijom koronavirusa velike proslave nije moglo biti. No velika je obljetnica ponukala profesora da zaviri u bogat školski arhiv i iz zaborava izvuče crtice iz bogate povijesti jaskanskog školstva.

-Svaka obljetnica pruža nam priliku da se osvrnemo unazad i promislimo o događajima iz minulih vremena i njihovom utjecaju na sadašnjost pa sam tako ponukan idejom obilježavanja 240. obljetnice školstva u Jastrebarskom odlučio zaviriti u bogat školski arhiv gdje sam zamijetio dvije prašnjave knjige, Knjigu oglasa niže pučke škole u Jastrebarskom (1922. – 1940.) te Oglasnu knjigu za nastavnike (1945. – 1955.). Ulazak u svijet ovih zaboravljenih knjiga pružio mi je zanimljiv uvid u svakodnevni život tadašnje jaskanske škole; od organizacije i materijalnih uvjeta rada, nastavnog plana i programa, obaveza učenika i učitelja do tadašnjeg shvaćanja uloge i položaja škole u životu našeg kraja-ističe u Predgovoru knjige njezin autor Mario Samarin.

Najzanimljivije trenutke objedinio je u svome novom djelu.

-U ovom sam djelu pokušao izdvojiti i otrgnuti od zaborava meni najzanimljivije crtice iz tih, samo naoko, suhoparnih administrativnih knjiga. Mijenjalo se mnogošto u relativno kratkom, ali burnom povijesnom razdoblju koje obuhvaća ovo izdanje: tri države, tri obrazovna sustava, rušila se stara i sagradila nova školska zgrada, dogodio se strašni Drugi svjetski rat, učitelji i učenici su dolazili i odlazili iz naše škole – ali ipak, činjenica da je škola mjesto odrastanja, formiranja stavova i uvjerenja koje nas prate cijeli život, učenja, a ponekad i mladenačkih nepodopština ostala je nepromijenjena, kako tijekom tridesetak godina promatranih u ovoj knjižici, tako i danas. O tome svjedoče i stranice ovog izdanja-istaknuo je profesor Samarin.

Knjiga je popraćena mnoštvom starih fotografija iz razdoblja od 1922. do 1955. godine. U bogatu povijest preko 200 godina starog organiziranog školstva u Jastrebarskom možete zaviriti ovdje.

(foto: OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko)