Novosti Sport Događanja

Smanjene zalihe krvi: Od sutra nove akcije darivanja, provjerite termine

29.11.2021. / Redakcija

Počinje novi ciklus akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko. Kao i inače, tijekom tri dana prikupljat će se doze dobrovoljnih darivatelja krvi.

Akcija kreće sutra, 30. studenog, u prostorijama DVD-a Klinča Sela od 16 do 18.30 sati, dok se u srijedu, 1. prosinca akcija održava u Krašiću u prostorijama Pastoralnog centra župe Sv. Trojstva od 17 do 18.30 sati. Ovotjedni ciklus akcija završit će u četvrtak, 2. prosinca u Pisarovini u staroj školi od 12 do 16 sati i u DVD-u Gornji Desinec od 17 do 19 sati.

Pozivaju stoga sve dobrovoljne darivatelje koji su u mogućnosti darovati krv da se odazovu na akcije darivanja krvi, a uvjeti za darivanje krvi su:

  • na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su putovale izvan
    Republike Hrvatske (računajući od datuma povratka u hrvatsku)
  • na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su bile u kontaktu s
    osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije).
  • na period od najmanje 28 dana (odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa na SARS-CoV-2 u slučaju asimptomatske infekcije)
  • 3 mjeseca od posljednjeg darivanja krvi
  • 4 mjeseca od posljednjeg darivanja krvi - žene
  • potrebno proći 2 dana nakon cijepljenja protiv korone   

-Važno je naglasiti kako je jako bitno da darujemo krv redovno (muškarci svaka 3, a žene svaka 4 mjeseca) kako bismo zajednički odgovorili na potrebe zdravstvenih ustanova i kako bi stanje zaliha uvijek bile na optimalnim razinama. Zalihe krvi su smanjene pa molimo sve darivatelje da se akcijama odazovu- kazali su iz Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko.

Podijeli