°C 1

Struka procijenila: Crkva u Svetoj Jani neupotrebljiva, upitna i zgrada Područne škole, vrtićka djeca sele u matičnu zgradu u Jaski

07.01.2021.

Maja Peranić

Nakon katastrofalnog potresa u Banovini koji je dobro protresao i jaskanski kraj struka je obilazila oštećene objekte na području grada i prigradskih naselja. I na jaskanskom području ima objekata koji se neće više moći koristiti, među njima je već spomenuta crkva Sv. Ane u Gorici Svetojanskoj, ali i jedna obiteljska kuća u Dragi Svetojanskoj. Upitno je još nekoliko objekata za koje se čeka konačna procjena, doznajemo od načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Jastrebarskog Stipe Bučara.

Crvenu naljepnicu dobile su crkva u Svetoj Jani kao i obiteljska kuća u Dragi Svetojanskoj.

-Crkva u Gorici Svetojanskoj nije za upotrebu, dobila je crvenu naljepnicu, ne može se koristi i svećenik ne smije obrede vršiti. Privremeno će mise biti u Dragi, u kapelici Sv. Trojstva-rekao nam je Stipe Bučar.

Još jedna crvena naljepnica stavljena je na svetojanskom području, a radi se o obiteljskoj kući u Dragi Svetojanskoj kojoj će biti potrebna ozbiljna sanacija, prema mišljenju struke. Također, jedna je kuća u Gorici Svetojanskoj dobila narančastu naljepnicu te će se detaljnije pregledati.

Od javnih objekata ozbiljno je stradala zgrada Područne škole u Gorici Svetojanskoj u kojoj se nalazi i odjeljenje Dječjeg vrtića Radost. Načelnik Stipe Bučar kazao nam je kako će se djecu preseliti u matični objekt vrtića u Jaski.

-Škola u Gorici Svetojanskoj ima sve više pukotina i prema nalazu inženjera postoji mogućnost klizišta tako da ćemo najvjerojatnije djecu iz vrtića morati preseliti u vrtić u Jastrebarsko, a dalje ćemo vidjeti što će biti s nastavom koja počinje 18. siječnja. To je zgrada škole i u vlasništvu škole pa će se i u dogovoru s njima poduzeti daljnje korake-rekao je Bučar.

U samom gradu Jastrebarskom niti jedan objekt nije dobio crvenu naljepnicu, no prvi kat županijske zgrade u kojoj se nalazi Ured za urbanizam pretrpio je znatna oštećenja pa je izvan uporabe.

-Zgrada je uredu, osim prvog kata koji ima 4 prostorije i hodnik koji treba sanirati i nije trenutno za upotrebu. Prostorije inače koriste ga županijske urbanističke službe, Odjel za urbanizam i prostorno uređenje koji se mora privremeno iseliti. Doći će projektant da procjeni radove i izradi troškovnik kako bi mogli krenuti u sanaciju toga, ostali dio zgrade je uredu-objasnio je Stipe Bučar.

U nekim jaskanskim naseljima ima još oštećenih dimnjaka. Nalaz statičara još se čeka i za crkvu u Desincu koja je ozbiljnije stradala. U Cvetkoviću, Čabdinu i Donjem Desincu na sanaciju čeka nekoliko kuća.

U Jaski se dosta jako osjetio i jučerašnji potres magnitude 5.0 po Richteru, no prema riječima načelnika Stožera Stipe Bučara prijava novih većih šteta nije bilo, osim na objektima koji su već ranije stradali.