°C 1

U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište!

10.01.2021.

Maja Peranić

Jedina kuća s područja Grada Jastrebarskog koja je nakon razornog potresa 29. prosinca dobila oznaku statičara da privremeno nije uporabljiva, kuća je obitelji Jambrović iz Drage Svetojanske. Kao i brojne obitelji na području Banovine kojima su u potresu uništene kuće, svoj dom ne želi napustiti niti ova svetojanska obitelj i nije im opcija, pa makar i privremeno, preseliti na neku drugu adresu. To je njihov dom, njihovo ognjište, ondje imaju gospodarstvo i životinje koje ne žele ostaviti i smatraju da bi se za njihovu situaciju trebale pobrinuti institucije. Iako im Grad Jastrebarsko, prema njihovim tvrdnjama, nudi smještaj u kući na području Jaske, to za njih nije opcija te žele da im se omogući kontejner u vlastitom dvorištu.

-Ja iz Svete Jane ne idem. To je djedovina, očevina i sve, to je moje srce i duša, pa makar pala cijela kuća. Ja ne idem sa svoga-govori nam kroz suze gospođa Andrea Jambrović.

U Dragu Svetojansku sa suprugom je doselila prije dvadeset godina, ovdje su stvorili dom, brinu za gospodarstvo.

-Imam pet pasa, svinje i purice, uz kuću je otvorena garaža gdje su mi smještena drva, pa sam si mislila i šator tamo dignuti samo da ne moram sve to napustiti-kaže nam gospođa Andrea.

Njihova kuća pretrpjela je velika oštećenja u razornom potresu, a dok čekaju konačno rješenje statičara hoće li se kuća rušiti ili obnavljati, prepušteni su kaže, sami sebi.

-Oštećena je kuća od temelja, uništeno je sve i nije za živjeti. Zidovi su prepolovljeni vodoravno. Stepenice uništene. Nemamo kamo. Statičar je rekao da će doći u ponedjeljak županijski inženjer koji je glavni da kaže što će dalje biti s kućom. Iz Grada mi je rečeno da Grad Jaska nema stambenog kontejnera koji bi bio privremeno rješenje. Zvali smo Crveni križ i pitali za kamp kućice, oni su na terenu, a ponudili su nam deke. Ne znam kome više da se obratimo -priča gospođa Andrea Jambrović.Žele da im Grad osigura kontejner uz kuću

Tračak nade u njima su pobudili mještani Cvetkovića gdje se nalazi jedan kontejner koji ondje, prema njihovim riječima, zjapi prazan već dvije godine. Gospođa Andrea tvrdi nam da je sve trebalo biti riješeno, no da Grad Jastrebarsko nije dao zeleno svjetlo da se kontejner postavi u njihovo dvorište.

-Rečeno mi je da gradonačelnik Novosel mora odobriti da nam se taj kontejner da na korištenje. On to nije učinio. Nude nam smještaj u vikendici u Gornjoj Reki, no mi ne želimo odavde otići. Voljeli bismo da nam Grad osigura kontejner uz našu kuću, samo da smo na svom i smatramo da si jedan Grad kao što je to Jaska to može priuštiti -kaže gospođa Andrea.

Svjesna je da su stradalnici Petrinje i Banovine u razornom potresu ostali bez svega, no da je teško i ljudima s našeg područja također je istina na koju upozorava. Kaže da bi se naš Grad trebao najprije pobrinuti za svoje ljude.

-Ja se grozim tih slika iz Petrinje i okolice, pretrpjeli su sve i svašta, i žao mi ih je. No, o nama ovdje niti glasa se ne čuje. A isto smo pretrpjeli i ostali bez svog doma-ističe naša sugovornica dodajući kako bi gradska vlast trebala više brinuti za svoje ljude, obići svetojanska sela da vide uvjete u kojima žive i strah koji im se nakon potresa uvukao u kosti.

-Spavam na kauču u prizemlju s upaljenim televizorom. Zapravo uopće ne spavam, strepim, ustajem u 4 sata ujutro i zahvaljujem Bogu što smo živi-kaže gospođa Andrea.Grad ponudio smještaj u kući u Jastrebarskom

Gospođa Andrea kazala nam je kako je njezinoj obitelji od strane Grada Jastrebarskog ponuđen smještaj u kući na području Gornje Reke, kao i kod rodbine u gradu, no ona i suprug odbili su to ne želeći napustiti dom i životinje. Također smatraju kako bi Grad trebao pronaći načina da im osigura siguran boravak uz samu kuću.

O ovoj temi pokušali smo kontaktirati Grad Jastrebarsko ne bismo li dobili odgovor na pitanje može li se ipak osigurati željeni kontejner uz stradalu kuću ovoj, jedinoj obitelji s područja Jaske koja je ostala bez krova nad glavom. Njihov odgovor na to pitanje objavit ćemo čim ga dobijemo.

Galerija slika

U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište! U razorenoj kući čekaju da im netko pomogne: Obitelj iz Drage Svetojanske ne želi napustiti ognjište!