°C 15

Vatrogasna župa Jastrebarsko proslavila devedesetu obljetnicu

15.10.2019.

Redakcija

Devedesetu obljetnicu proslavila je vatrogasna župa Jastrebarsko (danas Vatrogasna zajednica grada). Osnovana je u ožujku 1929. godine. Osnivači su bili vatrogasna društva iz Jastrebarskoga, Cvetkovića, Domagovića, Pribića, Krašića, Petrovine, Volavja, Svete Jane i Novaka.

-Od osnutka do danas Vatrogasna župa, danas Vatrogasna zajednica brine o strukovnom napretku dobrovoljnih vatrogasnih društava, usklađuje djelovanje vatrogasnih postrojbi na vatrogasnim intervencijama, potiče rad vatrogasne mladeži, organizira vježbe i natjecanja...-, pobrojao je Željko Popović, predsjednik VZG Jastrebarskoga. U dobrovoljna društva, udružena u Vatrogasnu zajednicu grada, uključeno je više od 1900 vatrogasaca, od kojih je 440 operativnih.

-Što sutra? Za korak naprijed postoje dvije mogućnosti. I dalje razvijati dobrovoljna vatrogasna društva prema modelu honoriranja operativnih vatrogasaca ili zapošljavanja profesionalnih vatrogasaca u DVD-u, a druga mogućnost je osnivanje javne vatrogasne postrojbe i na taj način se prilagoditi modelu financiranja vatrogastva iz državnoga proračuna-, rekao je Popović. Proslava je održana pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije u čije je ime zamjenica župana Nadica Žužak poručila da su vatrogasci ponos Županije te da i ubuduće mogu računati na njezine potpore.