Novosti Sport Događanja

Voda iz naselja Pecaki, Odići i Bukovac Svetojanski nije ispravna za korištenje

22.09.2022. / Redakcija

Zagrebačka županija upozorava mještane naselja Pecaki i Odići koji koriste lokalni vodovod Gornje Psarjevo i mještani naselja Bukovac Svetojanski koji koriste lokalni vodovod Bukovac Svetojanski da voda iz istih nije ispravna za korištenje.

Dana 14. rujna 2022. u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju uzet je uzorak vode iz lokalnog vodovoda Gornje Psarjevo u naselju Pecaki i Odići (Gornje Psarjevo 84).

Dana 19. rujna 2022. u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju uzet je uzorak vode iz lokalnog vodovoda Bukovac Svetojanski u naselju Bukovac Svetojanski (Bukovac Svetojanski 24).

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorak prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja NIJE SUKLADAN Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17 i 39/20).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.

Foto i tekst: Zagrebačka županija

Podijeli