°C 13

Vozila hitne pomoći godišnje naprave 5,5 milijuna kilometara kroz županiju! Stigla im pojačanja!

29.09.2020.

Maja Peranić

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od danas raspolaže s još dva nova vozila hitne pomoći te dva defibrilatora i dva vježbovna defibrilatora. Oprema je nabavljena u sklopu EU projekta prekogranične suradnje „Utrka za život – RACE“ kroz koji će se provesti i edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja. 

Primopredaja prijeko potrebne opreme koja spašava živote obavljena je danas u Velikoj Gorici gdje će i ostati jedno od nabavljenih vozila, dok drugo odlazi u Zaprešić.

Riječ je o europskom projektu vrijednom oko 7 milijuna kuna u koji je uključen Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije kao jedan od partnera projekta. Partneri su još i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore te Dom zdravlja Mostar kao vodeći partner. Projekt u 85 postotnom iznosu financira Europska unija dok partneri sudjeluju s ostalih 15 posto.

Za taj novac hitna medicina s područja županije ojačana je za dva nova vozila od kojih će jedno ostati u Velikoj Gorici, a drugo odlazi u Zaprešić. Župan Stjepan Kožić prilikom današnje primopredaje vozila istaknuo je kako je ovo značajan projekt za Zagrebačku županiju čija vozila hitne pomoći na godinu prijeđu preko 5,5 milijuna kilometara.

- Zagrebačka županija je raštrkana i vozila hitne medicine zagrebačke županije na godinu prijeđu preko 5 i pol milijuna kilometara. Zagrebačka županija za hitnu medicinu izdvaja dodatna sredstva za timove t1 za gradove Sveti Ivan Zelinu, Ivanić Grad, Zaprešić i Samobor jer do danas zahtjev koji smo poslali za izmjenu mreže hitne medicine od strane Ministarstva zdravstva nije potvrđen. Za tu nakanu izdvajamo 2,5 milijuna kuna na godinu. Sve to skupa utječe na kvalitetu hitne medicine za sve žitelje županije i dalje ćemo činiti maksimum napora da u ovim teškim gospodarskim vremenima i dalje ulažemo u zdravstvene ustanove – rekao je Kožić.

Istaknuo je kako je unazad 6 godina Zagrebačka županija nabavila 64 vozila hitne pomoći za svoj Zavod, a uz ova dva nova kvaliteta usluge će se značajno povećati.

Osim vozila Zavod je dobio i 4 defibrilatora, a u sklopu projekta provest će se edukacija oko 250 medicinskih djelatnika za naprednije održavanje života te 70 osoba nemedicinske struke za pružanje osnova održavanja života i upotrebu vanjskog defibrilatora. Uz taj, istaknuti su i drugi ciljevi ovog projekta kao što je prekogranična suradnja i spremnost da se osim na području Zagrebačke županije pomogne i susjednim zemljama.

-Educiran i obučen liječnik ili osoba koja niti nije medicinar može nekome spasiti život... Cilj je da imamo uz dobru opremu, dobro obučene ljude koji su spremni pomoći na području Zagrebačke županije. Još jedan cilj u projektu je prekogranična suradnja koja iako si kilometarski nismo blizu, ali problemi su isti, organiziramo zajedničke vježbe. Cilj je stoga da pomognemo susjedu u nevolji – kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije mr.Davorin Gajnik.U sklopu ovog projekta, stoga, je najavljeno održavanje zajedničke vježbe partnera projekta kojom će se provesti obuka o tome kako pomoći unesrećenima ne samo svoga područja nego i u susjedstvu.