Novosti Sport Događanja

Autoklub Jastrebarsko proslavio 65-tu obljetnicu

20.12.2016. / Igor

Svečanom sjednicom Autoklub Jastrebarsko obilježio je 65. obljetnicu od svog utemeljenja. Povijest današnjeg Autokluba započela je 1951. godine iz sekcije Narodne tehnike, uslijedilo je potom radoblje Auto moto društva Amater da bi u konačnici nastao današnji Autoklub unutar kojeg djeluje Autoškola te stanica za tehnički pregled vozila. 

Na prigodnoj svečanosti okupile su se brojne generacije zapolenika i ljudi koji su uz Autoklub Jastrebarsko vezani od njegova osnutka 1951. godine kada i službeno počinje povijest Autokluba koji djeluje kao udruga građana koja danas broji 1200 članova. Unutar njega djeluje Autoškola koja ima najdužu tradiciju u osposobljavanju kandidata za vozače u jaskanskom kraju, a 1991. godine otvorena je i stanica za tehnički pregled vozila.

Ovakve proslave već po tradiciji najbolja su prilika i za dodjelju priznanja i povelja. Uručeno je tako desetak posmrtnih i pedesetak priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama s kojima jaskanski Autoklub surađuje. Zvonko Bajdo iz ruku predsjednika i tajnika Ivana Laftera koji je nagrađen nagradom za životno djelo primio je povelju počasnog člana, a uz to slika s njegovim likom od sada krasi i službene klupske prostorije gdje se nalaze i slike svih dosadašnjih predsjednika i tajnika.

Sve je započelo iz sekcije Narodne tehnike


S bogatom poviješću Autokluba Jastrebarsko koji je utemeljen 1951. godine prisutne je upoznao današnji predsjednik Pavao Budinšćak istaknuvši kako je početak kluba kakvim se danas svi ponose počeo iz sekcije Narodne tehnike koja je imala značajnu ulogu u osposabljavanju za razna tehnička zanimanja. Takva aktivnost odvijala se sve do 19. rujna 1957 godine kada je iz sekcije izraslo Auto moto društvo Amater Jastrebarsko čiji su osnivači bili Milan Orsag, Stjepan Cebić, Miran Slivnik, Stjepan Šujster, Miloša Milonić, Anton Tkalčić, Alfons Spužin, Pavle Mamić, Jerko Gregov i Miloš Peovrača.

-Prvi počeci uz osposobljavanje za vozače bili su i uz osposobljavanje za otklanjanje kvarova na vozilima, dok nam je drugi cilj bio pronalazak prostora za mehaničarske usluge i teoretsko osposobljavanje vozača što je i učinjeno uz pomoć Ugostiteljskog poduzeća Jaska- o počecima Autokluba Jastrebarsko će njegov predsjednik Pavao Budinšćak.

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća u klubu se uglavnom radilo na volonterskoj osnovi, a među prvim zaposlenicima u stalnom radnom odnosu upisani su Slavko Gojak, Milan Krička, Jernej Troha i Marijan Obrez.

Izgradnja stanice za tehnički pregled vozila

Budući da su tih godina stvoreni svi preduvjeti za daljni razvoj, vodstvo Autokluba imalo je viziju za izgradnjom stanice za tehnički pregled vozila.

-Nažalost, ta je ideja nastavljena dalje 1978. godine kada smo imali prvi veliki bum kandidata za vozače te kada su i prihodi bili značajno veliki. Možemo slobodno reći kako je 1978. godine dolazak Ivana Laftera na mjesto tajnika i sve veći utjecaj u sredini pripomogao i toj aktivnosti oko izgradnje stanice za tehničke preglede što je krenulo godinu dana kasnije- nastavio je Budinšćak, istaknuvši kako je jaskanski Autoklub u to vrijeme bio jedini u Hrvatskoj koji je imao stanicu za tehnički pregled traktora.

Radovi na stanici za tehnički pregled kraju su privedeni 10. svibnja 1991. godine zahvaljujući Ivanu Peniću, tadašnjem predsjedniku Izvršnog vijeća koji je omogućio realizaciju kredita iz nekadašnjeg Fonda za nerazvijene.

-Prostor u kojem se danas nalazimo očuvan je i održavan u maniri dobrog gospodara. No, nismo stali na tome, stalno smo radili na omasovljenju članstva, kvaliteti davanja usluga kako u Autoškoli tako i u mehaničarskoj radionici te posebno na pružanju pomoći na cesti- pojasnio je predsjednik.

Od 1970. pa sve do danas u matičnoj knjizi Autokluba upisano je 126 zaposlenika, što je izuzetno velika brojka za jednu udrugu građana koja se naročito može pohvaliti društvenim radom.

-Društevni rad ostvarivali smo i u školama radeći s djecom. Ovdje trebamo napomenuti besplatno osposobljavanje za vozače bicikla što i danas radimo u suradnji s Policijskom postajom Jastrebarsko, a tu su i akcije; Sigurno u školi te Sigurno i vješto u prometu- o današnjim aktivnostima će predsjednik Budinšćak.

Od 1979. godine uz motocross


Budući da su se Autoklubovi morali odlučiti na neku od disciplina auto-moto sporta, jaskanski se Autoklub 1979. godine odlučio za motocross koji je kroz naredne godine podignut na jedan puno viši nivo, koji je doveo i do osnivanja Motocross kluba Jaska 1984. godine.

-Kao svoje dijete mi Motocross klub podržavamo prema svojim mogućnostima. To dijete danas izrasta u odraslog čovjeka koji nas treba još više, jer malom djetetu treba malo, dok onom odraslom čovjeku treba ipak puno više- slikovito će ponosni predsjednik.

Ovo je samo mali dio bogate povijesti Autokluba Jastrebarsko koji se može vidjeti i u službenim klupskim prostorijima gdje se nalaze mnogobrojna priznanja i trofeji, kao i slike svih predsjednika i tajnika koji su vodili klub od njegova osnivanja do današnjih dana. Vodstvo Autokluba nada se kako će ta povijest svoje mjesto pronaći i u tiskanom izdanju, jer njihova je želja izrada i izdavanje monografije kako bi sve to ostalo trajno zapisano za buduće naraštaje.

Podijeli