Novosti Sport Događanja

Europski tjedan sporta: Tilčeki pozivaju na trčanje i hodanje parkom

25.09.2020. / Maja Peranić

Tilček Team će u nedjelju, 27. listopada, s početkom oko 17 sati hodati ili trčati po našem parku Erdody. Članovi Tilčeka pozivaju sve zainteresirane sugrađane da im se pridruže u ovoj novoj pustolovini koju će organizirati povodom Europskog tjedna sporta.

Organizirat će se hodanje Perivojem, a svakoga tko se priključi organizatori mole da upišu kilometražu kako bi se ona na kraju zbrojila. Poželjno je, kažu, da se hoda ili trči po točno označenim stazama.

-Povodom obilježavanja Europskog tjedna sporta, Tilčeki su pripremili i okrjepu za sve kojima će biti potrebno osvježenje, a na kraju aktivnosti će se zbrojiti kilometri i metri za svakog sudionika koji će hodati ili trčati. Vrijeme hodanja ili trčanja je najmanje bitno, ali Tilčeki mole sve koji naprave barem jedan krug da na zapisničkom stolu na kraju aktivnosti ostave informaciju o broju krugova na PLAVOJ ili CRVENOJ stazi. Nema zajedničkog starta, te svatko od zainteresiranih sa svojim dolaskom u park kreće u aktivnost koju odabere. Aktivnost može biti trčanje tempo koji svatko sam izabere, a hodanje može biti brzo hodanje ili lagana šetnja s djecom, ali svakako je poželjno da sve bude na ponuđenim stazama zbog točnog brojanja kilometraže-kažu organizatori.

Ovo je način Tilček teama da obilježi Europski tjedan sporta o kojem više možete pročitati u nastavku.

O Europskom tjednu sporta

Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2020. godine održava šesti put. Nastavno na uspjehe prethodno organiziranih događanja unutar Europskog tjedna sporta i ove će se godine osmisliti nove aktivnosti te nastaviti s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Šport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko športa možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge športa kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. ETS ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem športu. Okuplja pojedince, tijela javne vlasti, športski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.

Europski tjedan sporta 2020. godine započeo je 23. rujna. Kao i prethodne godine, u sklopu ovog europskog događaja organiziraju se s aktivnosti diljem Europe. Zemlje sudionice moći će organizirati aktivnosti i događaje na nacionalnoj razini tijekom određenog nacionalnog Tjedna sporta. Službeno otvorenje Europskog tjedna sporta 2020. godine održano je u Njemačkoj 23. rujna. U Republici Hrvatskoj Europski tjedan sporta obilježava se od 23. do 30. rujna 2020. godine.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije. Tjedan sporta diljem Europe provodit će se vrlo decentralizirano i u bliskoj suradnji s nacionalnim koordinatorima te brojnim različitim partnerima koji snažno podupiru Tjedan sporta. Europski tjedan sporta 2020. godine bit će organiziran oko središnjih tema: Obrazovanje, Radno mjesto, Otvoreni prostor, Športski klubovi , Fitness centri i #BeActive Night. Za svako od navedenih okruženja organizirat će se brojne inicijative i aktivnosti na različitim razinama (europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini).

Galerija slika

Europski tjedan sporta: Tilčeki pozivaju na trčanje i hodanje parkom Europski tjedan sporta: Tilčeki pozivaju na trčanje i hodanje parkom

Podijeli