Novosti Sport Događanja

"Priče iz Doline kardinala" - hvalevrijedan projekt krašićkih školaraca

18.02.2021. / Maja Peranić

Povodom obilježavanja Stepinčeva, u Osnovnoj školi „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Krašiću održana je promocija tiskanog školskog lista „Lojzek“, koji je nastao kao dio projekta „Priče iz Doline kardinala“. Riječ je o tematskom broju školskoga lista posvećenom baštini krašićkoga kraja koji se ponosi bogatim naslijeđem zavičajnih i kulturnih dobara.

-U listu su predstavljene značajne osobe i kulturne znamenitosti krašićkoga kraja, stare narodne igre, božićni i uskrsni običaji, rječnici zastarjelica krašićkoga i žumberačkoga kraja, tradicionalni recepti, zanimljivi intervjui, učenički likovni i literarni uradci te brojni drugi tekstovi vezani uz temu broja-predstavili su iz škole, a imaju se pohvaliti i time što je kvaliteta njihova lista prepoznata na međuopćinskom Lidranu te je list predložen za županijsku razinu natjecanja.

Za provođenje Projekta osigurana su sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 9.000 kuna. Prigodom predstavljanja novog broja školskog lista prikazane su aktivnosti i rezultati Projekta.

-Osnovni cilj provođenja Projekta iz područja izvannastavnih aktivnosti učenika bio je unapređenje vidljivosti Škole u lokalnoj zajednici, očuvanje kulturne baštine i promocija krašićkoga kraja. U sklopu Projekta financirana je nabava šivače mašine i mašine za izradu kartonske ambalaže, potrošni materijal za izradu krašićkih suvenira, tiskano izdanje tematskog školskog lista „Lojzek“ i uređenje prigodnog panoa na ulazu u Školu na kojemu se nalaze tekstovi o Krašiću, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i Školi. U središnjem dijelu panoa istaknuti su hrvatski grb, slika i kip blaženika. Uređeni tekstovi svim posjetiteljima Škole pružaju pregled osnovnih informacija o Školi, kraju i blaženiku čije ime Škola nosi-priopćili su iz škole.

Školski list te aktivnosti i rezultate projekta „Priče iz Doline kardinala“ lokalnoj zajednici predstavile su ravnateljica Helena Beketić, učiteljica hrvatskoga jezika Željka Duganić i učenica-urednica Magdalena Marok. Predstavljanju su nazočili župnik Ivan Vučak, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik, predstavnik TZO Krašić Mladen Kuka te predstavnici kulturno-umjetničkog društva „Josip Torbar“ Krašić.

Galerija slika

"Priče iz Doline kardinala" - hvalevrijedan projekt krašićkih školaraca "Priče iz Doline kardinala" - hvalevrijedan projekt krašićkih školaraca "Priče iz Doline kardinala" - hvalevrijedan projekt krašićkih školaraca "Priče iz Doline kardinala" - hvalevrijedan projekt krašićkih školaraca

Podijeli