Novosti Sport Događanja

Policija apelira: "Ne ostavljate djecu samu u automobilima!"

27.07.2021. / Maja Peranić

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) tiskalo je i prezentiralo letak s preporukama roditeljima-vozačima kako bi se izbjegli scenariji ostavljanja djece same u vozilima koji ponekad rezultiraju kobnim posljedicama.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, ističu iz policije, grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježja kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Iznimno je važno, ističu, osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu:

-uvježbavanjem prisutnosti izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma- prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo

-preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu u radnji („ruta“ odlaska na posao, redoslijed izvođenja obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i slično)

-preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu kako ne bismo automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo

Podijeli